Logo Recepty pro děti

Velikonoční mazanec

Recepty |

Ingredience na 2 menší mazance:
250 ml mléka, 100 g třtinového cukru + 1 lžička do kvásku, 1 balení čerstvého droždí (62 g), 300 g polohrubé mouky, 200 g špaldové mouky, 1 vanilkový cukr, kůra z 1 nechemicky ošetřeného citronu, špetka soli, 50 g sušeného ovoce (rozinky, brusinky, švestky), 80 g ořechů (mandle, vlašské a lískové ořechy), 3 žloutky, 100 g másla, 1 lžíce olivového oleje a celé vejce nebo zahřáté máslo na pomazání mazance

Postup:
Z teplého mléka, jedné lžičky cukru a celého balení droždí nechte vzejít kvásek, ideálně v zahřáté troubě na 50°C. Mezitím smíchejte polohrubou pšeničnou a špaldovou mouku, vmíchejte třtinový cukr, vanilkový cukr, kůru z jednoho citronu, můžete i špetku soli. Přidejte spařené sušené ovoce, nasekané ořechy, část si nechte na posypání mazance, a vmíchejte žloutky, hotový kvásek a nakonec i rozehřáté máslo a jednu lžíci olivového oleje. Vypracujte těsto, podle potřeby přisypte ještě polohrubou mouku.
Vypracované těsto posypte troškou hladké mouky, přikryjte utěrkou a dejte kynout do vyhřáté trouby na 1 a 1/5 až 2 hodiny, mezitím dva krát těsto znovu propracujte. Potom vytvarujte mazance, vložte je na plech či pekáč vyložený pečícím papírem, nařízněte kříž, pomažte rozšlehaným vejcem nebo zahřátým máslem a posypte nasekanými ořechy, případné jen plátky mandlí. Vložte do trouby na 220°C přibližně na 10 minut, poté stáhněte na 150°C a pečte do zlatova dalších 35 minut. Můžete i snížit na 50°C, pokud by se vám zdálo, že je příliš brzy zlatavý.

Něco o mazanci:
Mazanec je nedílnou součástí tradičních velikonočních svátků. Říká se, že svůj název získal díky tomu, že se těsto před pečením pomazalo – pomazanec. Pekl se na Bílou sobotu ke konci půstu, nařízl se na kříž jako symbol připomínající Kristovo utrpení.

Další sladké velikonoční recepty naleznete zde:
Velikonoční beránek
Čokoládový králíček s muffiny


(c) Jana Vašáková 2011 powered by TXP