Logo Recepty pro děti

Velikonoční beránek

Globus-beranek-web

Recepty |

Tip: na formu beránka o délce 30 cm

Velikonoční beránek je tradice, bez které si Velikonoce neumíme představit. Zkusme jej letos připravit ze zdravějších surovin, které sníží jeho Glykemický index a my si na něm budeme moci s čistým svědomím pochutnat. Žitná mouka má oříškovou chuť, obsahuje vlákninu, bílkoviny a pomalu se uvolňující polysacharidy. Je zdrojem vitamínu E, B, vápníku, fosforu, železa a dalších zdraví prospěšných minerálních látek. Bílý cukr je chemicky upravený a je tudíž pro lidský organismus zdraví škodlivý, nahradit jej můžeme přírodním třtinovým cukrem, který v kombinaci s čerstvým vanilkovým luskem a kůrou z citrónu dodá beránkovi specifické aroma a chuť.

Ingredience:

100 g hladce namleté žitné mouky, 150 g polohrubé mouky, 4 vejce, 180 ml mléka, 120 g třtinového cukru, ½ lžičky nastrouhaného vanilkového lusku, 1 lžička nastrouhané kůry z citrónu, 1 sáček prášku do pečiva bez fosfátu, 4 polévkové lžíce řepkového oleje

Postup:

Žloutek oddělíme od bílku a utřeme jej s třtinovým cukrem, vanilkou a kůrou z citrónu. Přilijeme mléko a vmícháme smíchanou polohrubou mouku s žitnou moukou a práškem do pečiva. Nakonec vetřeme řepkový olej a ušlehané bílky. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy beránka, přiklopíme a vložíme do předehřáté trouby na 180°C. Průběžně kontrolujeme a pečeme přibližně 1 hodinu a 15 minut. Ještě zatepla beránka vyklopíme. K tomu nám může pomoci např. utěrka namočená ve studené vodě.

Jana Vašáková, Výživový poradce Globus, www.poctivy-nakup.cz


(c) Jana Vašáková 2011 powered by TXP