Logo Recepty pro děti

Pstruh s brambory a rajčátky

Recepty |

Připraveno pro globus.cz

Ingredience pro 4 osoby:

4 menší pstruzi nebo 2 větší pstruzi, 350 g cherry rajčat, 500 g brambor, 1 celý citrón, šťáva z citrónu, 1-2 lžíce olivového oleje, pepř a sůl

Postup:

Pstruhy očistíme a vykucháme. V misce smícháme olivový olej se šťávou z citrónu, solí a pepřem a potřeme tím pstruha z vnější i vnitřní strany. Dovnitř vložíme plátky citrónu. Rybu pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi tak 30 minut. Podle potřeby podlijeme vodou. Na posledních pět minut přidáme cherry rajčátka a ve slupce uvařené a rozpůlené brambory.

Pstruh v kuchyni:

Pstruh je bez pochyby nejoblíbenější českou rybou. Nemusíte ho zbavovat šupin, je voňavý a snadno se připravuje. Obvykle vám postačí jen sůl, případně i pepř, čerstvé bylinky a šťáva z citrónu a ideálně gril. Patří do skupiny ryb lososovitých. Ačkoliv se v přírodě vyskytují pstruzi potoční, k nám na stůl se spíš dostane pstruh duhový chovaný v sádkách. Pokud si ho nekoupíte přímo tam a jste odkázáni na jeho chlazenou podobu, dávejte si pozor na to, jak vypadá. Neměl by mít zakalené nebo bílé oči, když se dotknete masa, nesmí být lepkavé a neměl by tam zůstat důlek. Žábry by měly být růžové a uzavřené u těla. Hodně vám napoví i jeho vůně, zkaženého pstruha pozná váš nos už na dálku.


(c) Jana Vašáková 2011 powered by TXP