Logo Recepty pro děti

Hrnkový koláč se švestkami a mákem

svestkovo-makovy-kolac-web

Recepty |

Ingredience:

1 a ½ hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek žitné mouky, 3 vejce, 200 ml mléka do těsta a 200 ml mléka na mák, 1 bio vanilkový cukr, ½ hrnku třtinového cukru do těsta a ½ hrnku třtinového cukru na mák, ½ hrnku namletého máku, 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů, ½ hrnku řepkového oleje a švestky dle libosti

Postup:

Ve větší míse rozšlehejte celá vejce, přidejte vanilkový a třtinový cukr a mléko. Pozvolna přisypte mouku smíchanou s kypřícím práškem a nakonec vmíchejte olej. Do teplého mléka přisypte namletý mák a třtinový cukr. Švestky nakrájejte na tenčí měsíčky. Plech vymažte a vysypte moukou, vlijte těsto a navrch lžící vkládejte kopečky makové směsi a ozdobte švestkami. Pečte v předehřáté troubě na 180°C do zlatova, přibližně 30 minut.

Něco málo o mražených švestkách:

Protože milujeme švestkové koláče, dělám si každý rok zásoby švestek na období, kdy nejsou na trhu dostupné. Vypeckuju je a rozkrojím na půlky, ty pak vložím do mikroténových sáčků a zamrazím. Na koláč nebo do tvarohových knedlíků je vkládám ještě zmražené, vypustí tak šťávu do těsta a to je pak mnohem lahodnější.


(c) Jana Vašáková 2011 powered by TXP