Logo Recepty pro děti

Dýňový koláč s jablky

Recepty |

Ingredience na formu o průměru 28 cm:

250 g máslové dýně, 2 vejce, 150 ml mléka, 3-4 lžíce třtinového cukru, 200 g celozrnné jemně namleté pšeničné mouky, 1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátu, 50 ml řepkového oleje, 4 středně velká jablka, 1 lžíce třtinového cukru a mletá skořice

Postup:

Máslovou dýni oloupejte a zbavte měkkého středu se semínky. Nastrouhejte ji a v míse smíchejte s vejcem, mlékem a třtinovým cukrem. Postupně vmíchejte mouku a prášek do pečiva, nakonec olej. Jablko oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky. Smíchejte s třtinovým cukrem a skořicí dle chuti a také sladkosti jablek. Vymažte a vysypte moukou formu, vlijte těsto a navrch zlehka stlačte jablka. Pokud pustily trošku „sladké“ vody, klidně ji vlijte na koláč, krásně jej zkaramelizuje. Koláč pečte v předehřáté troubě na 180°C do zlatova, asi 30 minut.

Tip:

nasekané vlašské ořechy dodají těstu ještě lepší chuť.

Máslová dýně v kuchyni:

Tahle zvenku bílá a uvnitř žlutá dýně připomínající činku chutná jako sladká brambora. Hodí se do těst koláčů i na gril nebo jako příloha. Stačí pár kapek olivového nebo řepkového oleje, sůl, čerstvé nebo sušené bylinky a pár minut na pánvi či v troubě na pečícím papíru. Můžete z ní samozřejmě připravit i polévku, ideálně v kombinaci s mrkví.


(c) Jana Vašáková 2011 powered by TXP