Logo Recepty pro děti

Červená řepa

cervena-repa-web

Recepty |

Patří stejně tak jako mrkev mezi sladkou zeleninu. Můžete z ní připravit polévky, placičky, lupínky, muffiny a spoustu dalších lahodných receptů. Navíc obsahuje takové látky, které pomáhají posilovat imunitu a ochrání vás před sychravým podzimem a mrazivou zimou.

Co jste možná nevěděli o červené řepě

Připraveno pro časopis Dieta, více na Fitweb

  • Je zdrojem vitamínu, C, E, z minerálních látek pak draslíku, železa a selenu.
  • Listy z červené řepy mají dokonce více vápníku, železa, vitamínu A a C než bulva.
  • Obsahuje kyselinu listovou a také vzácné stopové prvky zvané rubidium a cezium.
  • Pomáhá posilovat imunitu a je účinným bojovníkem proti rakovině.
  • Podporuje činnost trávicí soustavy, zlepšuje využití bílkovin v těle.
  • Odvádí toxiny z těla, je zásaditá a vhodná při kvasinkové dietě.
  • Červená řepa se jí za syrova, přidává se do salátů, polévek, peče se, vaří nebo dusí.
  • V potravinářství se používá jako přírodní barvivo červeň řepná.

Tip: Vyzkoušejte chutný a zároveň zdraví nápoj připravený z červené řepy, mrkve, jablka, špenátu.

Recepty s červenou řepou naleznete zde:

Zeleninový boršč pro nejmenší
Zeleninový boršč


(c) Jana Vašáková 2011 powered by TXP