Logo Recepty pro děti

Vánoční cukroví pro děti

pernicky

Média |

Brzy už na dveře zaťukají Vánoce a vy možná přemýšlíte, co upéct za cukroví, aby ho mohli i nejmenší členové rodiny. Nebojte, i malé děti mohou mlsat zdravě a chutně.

Napsala: Jana Vašáková pro mimi-klub 4.12.2011

Blíží se Mikuláš

Prvním vánoční nadílku přináší Mikuláš. Obvykle se jedná o čokoládu, bonbóny a jiné laskominky, jež pro malé děti nejsou vhodné a i starší by je měly jíst střídmě. Pokud však přesto chcete svému potomku udělat radost, sledujte informace uvedené na obalu. Důležitý je v první řadě obsah kakaa, ideálně by měl být vyšší než 50%, dále pak cukr, pokud je uveden hned na prvním místě je ho tam procentuelně nejvíce. Problémem jsou i přidané jiné tuky, než je kakaové máslo. Nemělo by jich tam být po odečtení celkové hmotnosti všech ostatních použitých jedlých složek více než 5%. Raději však poproste Mikuláše, ať dětem přinese ovoce, případně ovocné přesnídávky nebo sušené ovoce a nějakou hračku či knížku.

Vybírejte kvalitní suroviny

Pokud vás tlačí čas či si nejste jisté svými kuchařskými dovednostmi, můžete připravit dětem vánoční dobroty za pomoci surovin nebo hotových produktů, jež koupíte v obchodu. Pro tak malé strávníky je opravdu důležité vybírat kvalitní potraviny, ideálně s označením pro kojence či děti od vhodné od určitého věku. Pochutnají si i na výrobcích se značkou BIO, jež neobsahují přidané látky a máte pod kontrolou i obsah cukru nebo případně soli. Bývají totiž doslazovány třtinovým cukrem nebo medem z ekologického zemědělství. Další možností jsou fair trade výrobky, které koupíte i v hypermarketech Globus.

Domácí mlsání

Vánoční cukroví v podobě sušeného ovoce či sladkých dobrot si můžete připravit doma, provonět tím celou kuchyni a navodit tak správnou atmosféru.

1. Nasušte dětem ovoce do zásoby. Stačí koupit sladká jablka a hrušky, pokud možno větší, omýt je, zbavit jádřinců a nakrájet na asi tak 3-5 mm tenké plátky. K sušení použijte buďto sušičku, ideálně horkovzdušnou, nebo je vložte na pečícím papírem vyložený plech a při horkém vzduchu a teplotě okolo 100°C je sušte po dobu asi tak 6-8 hodin.

2. Můžete se pustit i do pečení vánočního cukroví. K jeho přípravě použijte suroviny, jako je máslo místo ztužených tuků, vejce v bio kvalitě, prášek do pečiva bez fosfátu, bílý cukr nahraďte třtinovým cukrem nebo medem. Cukroví můžete dosladit i sušeným ovocem. Místo bílé mouky použijte čerstvě hladce namletou pohankovou nebo špaldovou mouku, jež je pro děti dobře stravitelná. Používejte kvalitní hořkou čokoládu nebo kakao nahraďte karobem. Lehce provoňte cukroví kořením, jako je skořice, anýz, badyán nebo hřebíček.

Inspiraci na vánoční recepty naleznete zde:
mimi-klub.cz-vánoční cukroví pro děti i linecká kolečka z žitné mouky
mimi-klub.cz-vánoční cukroví pro děti i perníčky z pohankové mouky
mimi-klub.cz-vánoční cukroví pro děti i kuličky z ovesných vloček a rozinek


(c) Jana Vašáková 2011 powered by TXP