Logo Recepty pro děti

Sůl v dětském jídelníčku

logoorg  mimi klub

Média |

Napsala: Jana Vašáková pro mimi-klub 20.12.2011

Se solí opatrně, radí odborníci na výživu i dětští lékaři při zavádění příkrmů do jídelníčku kojenců. Ledviny si na ni musejí teprve zvyknout, a i tak je lepší solit méně. Tímto ?dobrým? návykem můžete vaše děti v dospělosti ochránit např. před hypertenzí.

Něco málo o soli
Kuchyňská sůl nebo také chlorid sodný (NaCl) je chemická sloučenina vyskytující se v přírodě v podobě nerostu halitu, který se označuje také jako sůl kamenná. Protože se dobře rozpouští ve vodě, nachází se chlorid sodný i v mořské vodě. V potravinářství se využívá sůl jako konzervant, z pohledu nás spotřebitelů však dodává jídlu hlavně chuť. Přidává se do většiny polotovarů, ale i do potravin, kde bychom ji možná ani nečekali.
Spotřeba soli je v naší populaci vysoká a může mít tak negativní vliv především na ledviny a játra či na vznik ekzému, vede také k vysokému krevnímu tlaku. Proto Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje její příjem ve stravě snížit na minimum, na 5 až 7 g za den (což je 1 čajová lžička). Aby se předešlo zdravotním komplikacím, přidává se do soli malé množství jódu, kterého pro změnu máme zase nedostatek.

Sůl a děti
Již během těhotenství a kojení se doporučuje, aby si žena hlídala příjem soli v jídelníčku. Maximální denní dávka by se tak měla pohybovat mezi 3 až 5 g. U dětí je tomu jinak. Do jednoho roku sůl opravdu nepotřebují, jejich ledviny ještě nejsou dostatečně vyvinuté a nedokážou ji zpracovat. Stačí jim tak jen přirozený obsah sodíku ze surovin použitých k přípravě příkrmů pro kojence. Doporučená denní dávka sodíku je pro děti ve věku 6 až 12 měsíců 180 mg a od jednoho do tří let věku dítěte 300 mg.
I po prvních narozeninách je třeba se solí zacházet obezřetně. Batolata by neměla mít v jídle více než 2 g soli denně, což je asi třetina čajové lžičky. U čtyř až šestiletých dětí se doporučuje nepřesáhnout 3 gramy soli denně. Což bývá těžké dodržet, když sůl se nachází i v pečivu, sýrech apod. Jedinou účinnou ochranou je tedy prevence. Pokud však chcete, aby dítě konzumovalo co nejméně soli, jděte mu jako rodiče příkladem.

Tipy, jak snížit příjem soli ve stravě:
1. Děti si na sůl teprve zvykají, nenuťte jim ji za každou cenu a naopak přizpůsobte své chutě těm jejich.
2. Myslete na to, že až 80 % soli přijmete ve formě již připravených pokrmů a pouze 20 % si sami dosolíte.
3. Dejte pryč slánku z jídelního stolu.
4. Nahraďte sůl bylinkami (existují již hotové soli smíchané s bylinkami).
5. Když sůl, tak s obsahem jódu.
6. Omezte potraviny s vysokým obsahem soli (konzervované potraviny, uzená a solená masa, šunka, uzeniny, salámy, slanina, pokrmy „fast foodového“ typu, brambůrky apod.)
7. Jezte více potravin s nízkým obsahem soli (čerstvé ovoce a zelenina, vařené brambory, rýže, těstoviny, ryby, libové maso apod.)


(c) Jana Vašáková 2011 powered by TXP