Logo Recepty pro děti

Rodinné večeře – Hotovo za 10 minut

Média |

Napsala: Jana Vašáková pro časopis Maminka , rubrika: Výživa a stravování / 4.2.2012

Také často řešíte, co rychle a zároveň zdravě připravit k večeři, aby se z toho najedla celá rodina? Dáme vám pár vyzkoušených tipů…

Batolata potřebují dostatečné množství energie a pestrý jídelníček. Paradoxně v tomto období často odmítají jíst a bývají vybíravá. Večer u stolu to pak místo rodinné pohody vypadá jako na bitevním poli. Vy se možná trápíte tím, že nebudou mít vše, co potřebují. Dát jim něco „nezdravého“, jen aby jedla, není řešení, spíše připravte takovou večeři, která bude splňovat zásady zdravé výživy, bude vhodná pro celou rodinu a vám nezabere v kuchyni tolik času.

Proč je večeře důležitá?
Rodiče se často bojí toho, že když se dítě večer dostatečně nenají, bude se v noci budit hladem. Pravda je, že děti rostou i během spánku, nemusí se však přejídat. Některé jedí dostatečně přes den a k večeři se spíše už jen dojídají. Na noc by je příliš sytá a velká porce zatěžovala.

Nechte je tedy, ať snědí, kolik můžou, a zbytečně je nenuťte. Co potřebují, jsou především pomalu se uvolňující sacharidy, bílkoviny a kvalitní tuky. Večeře by měla být lehká a pro batolata dobře stravitelná. Vhodná je rýže, těstoviny, může být i kuskus a brambory v kombinaci se zeleninou, libovým masem nebo mléčným výrobkem či vejcem. Čemu byste se naopak měli vyhýbat, jsou příliš sladká, slaná, tučná a kořeněná jídla, která by v bříšku nadělala pěknou paseku.
A nebojte, můžou si pak ještě jako druhou večeři dát mateřské mléko nebo batolecí mléčnou výživu, jogurt v jeho přírodní podobě a kousek ovoce nebo zeleniny, jako je například jablko či mrkev.

Tipy na teplé večeře pro batolata

  • Krémové zeleninové polévky (květáková, brokolicová, hrášková, špenátová a podobně) s bramborou nebo vejcem (porce asi 200 ml)
  • Zeleninové rizoto nebo rizoto s libovým masem a zeleninou se strouhaným sýrem (porce asi 150–200 g)
  • Těstoviny s rajčaty a sýrem, můžete přidat i libové maso (porce asi 200 g)
  • Zelenina dušená nebo připravená v páře (mrkev, hrášek, kukuřice) s bramborami a olivovým nebo řepkovým olejem (dohromady porce asi 200 g)
  • Kaše (například mléčná nebo rýžová) s ovocem (porce asi 200 ml)


(c) Jana Vašáková 2011 powered by TXP