Logo Recepty pro děti

Jak číst obaly potravin - II

logoorg  mimi klub

Média |

Napsala: Jana Vašáková pro mimi-klub.cz 18.2.2012

V prvním dílu jsme vás seznámili s tím, jak se označují potraviny a jaký je rozdíl mezi datem spotřeby a minimální trvanlivostí. Tentokrát se zaměříme na samotné složení a také na tabulku nutričních hodnot.

První místo vede
Na čtení složení potravin existuje jednoduchá pomůcka. Jednotlivé ingredience uvedené na obalu se uvádějí sestupně podle procentuálního zastoupení jednotlivých složek, jež byly použity při výrobě. Toho, co je tedy na prvním místě, je v potravině nejvíce, nejméně je té ingredience, která je uvedena na posledním místě složení. Z toho vyplývá, že pokud budete kupovat např. šunku, mělo by maso být na prvním místě, ideálně nad 90 % obsahu. Znamená to, že vody, soli, cukru a jiných dochucovadel tam bude o to méně. V případě kečupu sledujte podíl rajčat použitých k výrobě rajčatového protlaku, kvalitnější budou takové, jež obsahují více nežk 150 g rajčat ve 100 g protlaku.

Zaměřeno na děti
Ne všechno, co výrobce označil jako „dětské“, nemusí být kvalitnější než výrobky určené pro dospělé lidi. Obvykle to znamená, že bude potravina obsahovat méně soli a přídavných látek, především konzervantů, umělých barviv, sladidel, aromat a glutamátů. Proto i v těchto případech sledujte informace uvedené na obale. Potraviny určené pro kojence a děti do 3 let musí splňovat podmínky pro potraviny pro speciální výživu a jsou bedlivě kontrolovány.

Pozor na alergeny
Stále častěji se řeší možné alergeny v potravinách, i ve stopovém množství. Ty musí výrobci viditelně uvádět na obalu podle vyhlášky č. 101/2007 Sb. Jedná se především o obiloviny obsahující lepek, mléko a výrobky z mléka, ryby a výrobky z ryb, korýše a měkkýše, vejce, celer, sóju, arašídy, ořechy, hořčici a oxid siřičitý SO2. Obdobně jsou na tom i látky, jež mohou mít nepříznivé účinky, třeba zažívacího charakteru. V textu obvykle bývá uvedeno tam, kde je např. chinin, že výrobek není vhodný pro těhotné ženy.

Nutriční údaje
Uvádí se obvykle formou tabulky, kde je vypsáno množství energie a jednotlivých živin, jako např. sacharidů, tuků, bílkovin apod. Hodnoty se vypisují na 1 porci, ve 100 g, 100 ml či jiných dávkách. Energie se vyznačuje v kaloriích (kcal) nebo kilojoulech (kJ). Nutriční údaje by měl sledovat každý, kdo dbá na zdravý životní styl, nejsou určeny pouze pro nemocné lidi nebo ty, kdo drží dietu. Dozvíte se z nich, kolik přesně je tam toho „zlého“ nasyceného tuku, kolik cukru nebo soli a sodíku se v potravině nachází. Možná vás i překvapí, že některé potraviny „bohaté“ na bílkoviny vlastně nic moc neobsahují. A v neposlední řadě i doporučené denní dávky (DDD nebo GDA) látek, jež byste měli během dne sníst, abyste byli zdraví (uváděno v % na dospělého člověka).

Na závěr
Čtení informací na obalech potravin běžným spotřebitelům výrobci příliš neusnadňují. Nepropadejte však panice a najděte si chvilku na to, abyste vyluštili mal¨á písmenka, zvláště pak kupujete-li i pro nejmenší členy rodiny. Výběr by vám mohly usnadnit bio potraviny označené grafickým znakem BIO s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ a kódem CZ-KEZ nebo CZ-ABCERT. Nebo také potraviny označené logem CEFF (Certified E-Friendly Food) bez konzervantů, umělých barviv a sladidel (více se dozvíte na www.ceff.info).


(c) Jana Vašáková 2011 powered by TXP